Codul Rutier 2024 – cum scapi de punctele de amendă. Toți șoferii trebuie să știe cum se anulează punctele de penalizare

de: Alexandru Puiu
02 02. 2024

Într-un context în care drumurile devin din ce în ce mai aglomerate, iar respectarea regulilor de circulație devine esențială pentru siguranța tuturor participanților la trafic, Codul Rutier din România oferă un sistem de penalizare prin puncte menit să descurajeze încălcările.

Cu toate acestea, mulți șoferi se întreabă cum pot scăpa de punctele de amendă odată acumulate.

Conform Codului Rutier actualizat pentru anul 2024, șoferii care încalcă regulile de circulație primesc amenzi însoțite de puncte de penalizare. Abaterile minore pot aduce cel puțin 2 puncte, în timp ce încălcările grave pot însemna până la 6 puncte.

Citește și: S-a schimbat legea pentru șoferii din România, ITP la 6 luni. Care sunt mașinile afectate

Aceste puncte se cumulează și, la atingerea unui total de 15 puncte de penalizare, permisul de conducere este suspendat automat pentru o perioadă de 30 de zile la prima abatere, perioadă care se dublează în cazul recidivei într-un an.

Cum se anulează punctele de penalizare

Multora le va fi o ușurare să afle că punctele de penalizare nu sunt permanente și se anulează automat după 6 luni de la data aplicării sancțiunii. Procesul este unul succesiv și automat, neavând nevoie de intervenția șoferului. De exemplu, dacă un șofer primește 2 puncte în februarie, acestea se vor anula în iulie. Pentru punctele acumulate în aprilie, ștergerea lor se va face în octombrie.

Este esențial să înțelegem că, în cazul suspendării permisului pentru acumularea de peste 15 puncte, toate punctele existente sunt șterse automat odată cu suspendarea. Șoferii pot verifica numărul de puncte acumulate prin depunerea unei cereri la Brigada Rutieră, proces care poate dura până la 30 de zile.

Citește și: Detaliul din noul Cod Rutier care te poate costa scump. Ce se întâmplă dacă depășești viteza legală cu 1 km/h

Penalizări specifice pentru diferite abateri din Codul Rutier

Poliția de circulație are la dispoziție un interval de puncte de penalizare pe care le poate aplica în funcție de gravitatea abaterii, de la 2 la 6 puncte. De exemplu, parcarea neregulamentară sau vorbitul la telefon în timpul conducerii sunt sancționate cu 2 puncte fiecare, în timp ce refuzul de a permite imobilizarea vehiculului poate aduce 6 puncte de penalizare.

Sistemul de puncte de penalizare din Codul Rutier este conceput pentru a încuraja șoferii să respecte regulile de circulație, contribuind astfel la siguranța rutieră. Înțelegerea modului în care funcționează acest sistem și a metodelor prin care se pot anula punctele de penalizare este esențială pentru toți conducătorii auto. Prin respectarea regulilor și printr-o atitudine responsabilă la volan, șoferii pot evita acumularea punctelor și consecințele nedorite care pot rezulta din acestea